Home » Faience » St. Lukas Utrecht

St. Lukas Utrecht

De aardewerkfabriek St. Lukas werd in 1909 opgericht door A.S. van Enthoven en Gerardus J.D. Offermans. Offermans had kennis en ervaring met het produceren van geglazuurd aardewerk en was gespecialiseerd in de iriserend-hoge glazuurtechniek, die moeilijk en duur was. In die tijd was de St-Lukas fabriek de enige fabriek in Nederland die gespecialiseerd was in deze techniek.
Voor de iriserende technieken werden kleine deeltjes edelmetaal, zoals zilverstof of goudstof, op het onderglazuur van het kunstobject gebrand. Tijdens het bakken moest de zuurstof in de oven heel snel tot een minimum worden teruggebracht met een heel speciale temperatuur. Alleen op deze manier kon er een olie-iriserende glans op het oppervlak van de vaas ontstaan. De meest waardevolle stukken zijn die met een naturalistische decoratie.
Wereldwijd was er een grote vraag naar de waardevolle vazen van St-Lukas. Voor deze zogenaamde “reflet métallique” ontvingen de oprichters van de fabriek van Enthoven en Offermans een “Diplôme d’Honneur” in 1910 op de Wereldtentoonstelling in Brussel en een “Grand Prix” in 1915 in San Francisco en 1916 in San Diego.