Home » Glas » Daum Nancy

Daum Nancy

Daum Nancy glasfabriek, Auguste Daum [1825-1909] en Antonin Daum [1864-1931], ontwikkelden de Art Nouveau stijl. Ze ontvingen de “Grand Prix” medaille op de wereldtentoonstelling in 1900.

Ze werkten met dezelfde technieken als de fabriek Gallé, die ook in Nancy was gevestigd: het weergeven van motieven van landschappen of de natuur met voornamelijk planten of bloemen, door het glas dat uit meerdere glaslagen bestond te etsen. Daum en Gallé vormden samen met andere glas- en meubelfabrieken de zogenaamde “Ecole de Nancy”.

Er was ook in de techniek van het werken met glas een interessant verschil tussen de twee grote glasfabrieken. In de DAUM-fabriek was het gebruikelijker om te werken met de techniek van “pâte-de-verre”: dat is het werken met gekleurd glaspoeder dat in het kleurloze glas werd gesmolten om een gekleurde basis te krijgen. Daarna kwamen er verschillende glaslagen op de basis die geëtst werden in motieven uit de natuur.

De zeer waardevolle stukken van de Daum vazen zijn die met de zogenaamde ‘appliques’: stukjes glas die op het kunstobject werden geplaatst toen het nog heet uit de oven kwam. Dat vereist een hoge vaardigheid in het werken met glas.

Niet alleen de hoge vaardigheid in het werken met glas was een kenmerk van de fabriek Daum, de familie Daum nodigde ook zeer beroemde kunstenaars uit Nancy uit voor het ontwikkelen van nieuwe vormen van glas: Almaric Walter voor de techniek van de pate-de-verre, en Henri Bergé en Charles Schneider voor de techniek van het etsen van het glas. Rond 1896 werd de ontwerper Jaques Gruber ook uitgenodigd om glasvormen te ontwikkelen, meestal opalescente glasvormen met een speciaal soort ets en goudschildering. Voor de lampen of lusters werkte de fabriek van Daum samen met andere beroemde kunstenaars zoals Louis Majorelle of Edgar Brandt.

In een ander hoofdstuk geven we informatie over Charles Schneider die later beroemd werd met zijn eigen fabriek, die “Le Verre Francais” werd genoemd.

Na de Eerste Wereldoorlog ontwikkelde Paul Daum meer glasvormen in de Art Deco stijl: geëtst glas met stevige en meer geometrische lijnen met heldere kleuren. In 1925 won de fabriek van Daum een prijs op de Internationale Tentoonstelling van Decoratieve Kunst in Parijs.