Home » Glas » René Lalique

René Lalique

René Lalique (1860-1945) begon als ontwerper van sieraden in Parijs. In 1890 was hij een van de meest belangrijke ontwerpers van sieraden in de stijl van de Art Nouveau.

Later begon hij objecten van glas te ontwikkelen. Zijn ontwerpen van glas waren meer in de stijl van de Art Deco: helder en transparant glas met strakke lijnen – totaal anders dan de paté-de-verre ontwerpen van de glasfabriek Daum.

Het glas van Lalique wordt niet losgeblazen, maar in een vorm geperst en ook een groot verschil met de glasobjecten van de art nouveau is: er zijn geen landschapsscènes meer.

Bij de fabriek van Lalique in Wingen-sur-Moder werkten in de jaren 30 meer dan 600 arbeiders. Na zijn overlijden in 1945 begon zijn zoon Marc Lalique weer met de productie van glas. De formulieren stonden er nog en zijn ook niet vernietigd in de Tweede Wereldoorlog. Zo kon hij gemakkelijk beginnen met het produceren van glas. En tegenwoordig worden de originele vormen van zijn vader Rene Lalique uit de jaren 20 nog steeds gebruikt voor het maken van glas.

Er is alleen een groot verschil tussen de originelen en de kopieën van tegenwoordig: let goed op de kleur als je een stukje Lalique ziet. De samenstelling van het glas maakt een groot verschil: er zit nog een percentage lood in het glas. En dat is wat je kunt zien en voelen als je het stuk in je hand hebt.

Verderop is er een verschil in signatuur: De objecten van voor de Tweede Wereldoorlog zijn gesigneerd met R. Lalique in verschillende karakters maar altijd met de R. van René. Let op vervalsingen. Het is gemakkelijk om het karakter R te beschrijven met de naam Lalique.

Link naar de website van Lalique