Home » Beelden » Overige beelden » Geo Verbanck – „Premiere douleur“

Geo Verbanck – “Premiere douleur”

VERKOCHT !

Een Art Deco beeldhouwwerk van de Belgische kunstenaar Geo Verbanck. Het is een project voor een grafmonument. Vermoedelijk ontwerp voor een bronzen beeld of een beeld dat uit steen is gebeeldhouwd. Een man en een vrouw treuren om het verlies van een kind dat in het kistje ligt tussen hen in. Materiaal is gepatineerd gips.
Het beeld is gesigneerd door de kunstenaar met hoofdletters geschreven.

Over Geo Verbanck
Geo Verbanck werd op 28 februari 1881 te Gent geboren. Hij overleed op 12 december 1961 bij zijn dochter te Aartselaar. Op jonge leeftijd ging hij om den brode werken in ateliers van meubelmakers en beeldhouwers. Op zijn 16de schreef hij zich in aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent waar hij naar levend model leerde beeldhouwen. In 1905 studeerde hij eventjes aan de Académie des Beaux-Arts te Brussel. In 1909 behaalde hij de tweede prijs in de Grote Staatsprijs voor Beeldhouwkunst, de zgn. “Prijs van Rome”. Van 1911 tot 1927 was hij professor in de beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Dendermonde en van 1924 tot 1941 aan de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten, waar hij ontelbare kunstenaars vormde en waar hij zijn loopbaan eindigde als dienstdoend directeur. Hij was lid van de Stedelijke Commissie voor Monumenten en Stadsgezichten van Gent, briefwisselend lid van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, lid van de Commissie voor Beeldhouwkunst van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België te Brussel, en lid van de Koninklijke Academie van België.

Het aantal tentoonstellingen en salons in binnen- en buitenland waarop hij zijn werken exposeerde, is nauwelijks te tellen.

Zijn oeuvre is overweldigend: toegepaste kunsten, vrije plastiek, grafmonumenten, portretmedaillons en borstbeelden, plaketten, monumentale plastiek, noodmunten, medailles, tekeningen. In zijn vrije plastiek overwegen de thema’s van het kind, de vrouw en het gezin. Heel dikwijls werd hij door gerenommeerde architecten of door overheidsinstanties aangezocht om in openbare gebouwen bas-reliëfs te integreren.

Hoogte

37cm / 14.6"

Breedte

68cm / 26.8"

Jaar / Periode

1924

Objectnr.: 12059 Categorie:

Een vraag stellen NL