Home » Bronzen » Bronzen beelden » Claire-Jeanne-Robertine Colinet – Danseres van Thebe

Claire-Jeanne-Robertine Colinet – Danseres van Thebe

VERKOCHT !

Een Art Deco beeld van verguld brons van een halfnaakte Egyptische danseres die haar armen wijd uiteen spreidt. Om haar nek draagt ze een ketting met blauwe en zilveren gekleurde stenen. Om haar beide handen en polsen draagt ze kronkelende slangen. In haar haar heeft ze een typische Art Deco haarband in een kort geknipt kapsel.

Het beeld staat op een marmeren sokkel met aan de voorkant een bronzen plaat met afbeeldingen van antieke Egyptische figuren, uit de tijd dat Thebe de hoofdstad was van Egypte. Het beeld is gesigneerd door Cl J R Colinet. In de Art Deco periode grepen meer kunstenaars terug op de antieken. De beelden van de Griekse, Romeinse en Egyptische kunst werden als uitgangspunt genomen en daar werden typische Art Deco kenmerken aan toegevoegd. De danseressen in de Parijse nachtclubs of theaters lieten zich inspireren door kleding van de danseressen uit de Oosterse en klassieke oudheid.
De kunstenaars die deze theaters bezochten lieten zich door deze fantasierijk geklede danseressen inspireren voor hun Art Deco beelden.

Over Claire Jeanne Roberte Colinet (1880-1950)
Zij was geboren in België en na haar opleiding tot beeldend kunstenaar trok ze in 1910 naar Parijs om zich daar als vrouwelijke kunstenaar te vestigen in een mannenwereld. Zij studeerde in Parijs bij Jef Lambeaux en in 1913 exposeerde zij voor het eerst haar beelden bij de Salon des Artistes in Parijs.

Als onderwerp voor haar beelden kiest zij vaak oosterse danseressen, zoals te zien is bij dit beeld. Zij maakte niet alleen bronzen beelden, maar ook chryselephantine beelden. Zie herover de andere rubriek op deze site.

Literatuur
Bryan Catley, Art Deco and other figures.
Alberto Shayo, Statuettes of the Art Deco.

Hoogte

28cm / 11"

Lengte

30,5cm / 12"

Diepte

10cm / 3.9"

Jaar / Periode

±1928

Objectnr.: 6928 Categorie:

Een vraag stellen NL