Home » Bronzen » Bronzen beelden » Jef Lambeaux Bronze statue „Worstelaars“

Jef Lambeaux Bronze statue “Worstelaars”

Jef Lambeaux studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Zijn eerste werk “oorlog” werd geexposeerd in 1871, daarna vertrok hij naar Parijs en maakte daar het beeld “De Bedelaar” en “De Kus” (1881). Dit beeld werd beschouwd als zijn meesterwerk.
Bij een studiereis naar Italie werd hij sterk beïnvloed door het werk van Giambologna. Hij verwerkte nu de effecten van kracht en beweging
in de menselijke figuur in zijn werken.

De Brabofontein (1887) op de Grote Markt in Antwerpen is geïnspireerd door het werk van Giambologna met de sterke bewegingseffecten en is uitgegroeid tot een symbool van de stad Antwerpen. Het gaat hier om de legendarische stichter van Antwerpen Silvius Brabo. Op de voet ziet men zeemeerminnen en zeerobben.

Jef Lambeax noemde zich meer een realist dan een symbolist. Hij wilde enkel en alleen de zier en de beweging van zijn modellen weergeven. Hij wilde eerder het oog aanspreken dan het intellect. Dat is typisch voor Lambeaux.

Het bonzen beeld “Worstelaars” gemaakt in 1895, staat in het museum Middelheim en in het museum van Elsene. De latere bronzen uitvoering van dit beeld in 1896 staat in het sportcomplex Aalter en in Laken Sportlaan.

Het bronzen beeld is donkerbruin gepatineerd. De voorstelling betreft twee mannen die met elkaar aan het worstelen zijn, waarbij de rechtopstaande man met antieke baard de andere in een greep stevig vast houdt met het gezicht naar beneden en de benen omhoog en zich zo gewonnen moet geven.
Ook in dit levendige beeld met veel kracht en beweging zie je de invloed van de Italiaanse beeldhouwer Giambologna terug.
Het beeld rust op een bronzen sokkel.

Kunstenaar

Jef Lambeaux (1852-1908)

Hoogte

57cm / 22.4"

Foundry

Usine des bronzes Debraz, Bruxelles

Objectnr.: 12357 Categorie:

Een vraag stellen NL