Home » Bronzen » Chriselephantine beelden » Claire Jeanne Roberte Colinet – Chryselephantine figuur

Claire Jeanne Roberte Colinet – Chryselephantine figuur

VERKOCHT !

Een Art Deco chryselephantine beeld deels verguld brons en deels van ivoor. De danseres staat met een been op een sokkel en houdt haar armen gespreid in de lucht, en heft een been op naar achteren.
De vergulde bronzen jurk is in verschillende kleuren met de hand gepatineerd. Haar hoofd, armen, benen en een deel van haar buik is gesneden uit ivoor. Op de bronzen sokkel is het beeld gesigneerd met Cl.J. R. Colinet. R. Colinet. Bij dit beeld is duidelijk te zien dat de kunstenaar zich heeft laten beïnvloeden door de stroming van het Orientalisme.

Over Claire Jeanne Roberte Colinet (1880-1950):
Zij was geboren in Brussel in 1880 en rond 1910 trekt ze naar Parijs waar ze zich verder bekwaamd in beeldhouwen onder leiding van Jef Lambeaux. Zij exposeert voor het eerst in 1913 op de Salon des Artistes in Parijs waar zij zich in een mannenwereld staande moest zien te houden als een van de weinige vrouwelijke kunstenaars. Vanwege haar talent werd zij in 1929 permanent lid van de organisatie Salon des Artistes. Van 1937 tot 1940 exposeerde ze in de Salon des Independents in Parijs en werd zij lid van de Union of Women Painters and Sculptors.

Zij werd beroemd vanwege de uitbeelding van danseressen in de art deco stijl, en haar modellen waren exotische danseressen en cabaretkunstenaars. Enkele beelden van Colinet waren beivloed door de stroming van het Orientalisme die aan het einde van de 19e eeuw populair was, maar ook in de art deco weer een thema werd bij verschillende kunstenaars, zoals ook bij Chiparus.
Haar werk wordt zeer gewaardeerd bij verzamelaars en soms worden hoge prijzen betaald voor haar werk. Haar “Ankara Dancer” van 1930 is bij Christies verkocht voor $ 285.984,-

Literatuur:
Bryan Catley, Art deco and Other Figures, Woodbridge, 2003

Handtekening / Merktekens

Gesigneerd op de sokkel met Cl JR Colinet

Hoogte

33cm / 13"

Jaar / Periode

±1920

Objectnr.: 11276 Categorie:

Een vraag stellen NL