Home » Bronzen » Chriselephantine beelden » Claire Jeanne Roberte Colinet – “De Krimdanseres”

Claire Jeanne Roberte Colinet – “De Krimdanseres”

Over dit beeld
Een art deco chryselephantine beeld van een half naakte vrouw die haar armen omhoog strekt en zij draagt in haar haar een bijzondere hoofdtooi. Zij stelt een oosterse danseres voor die vermoedelijk zo heeft opgetreden in een Parijse nachtclub. Zij staat op een versierde bronzen sokkel. Haar rok is van verguld brons, en haar lichaam is gesneden uit ivoor. Deze combinatie van verguld brons en gesneden ivoor wordt aangeduid met chryselephantine. Het beeld is in de bronzen sokkel gesigneerd door de vrouwelijke kunstenaar C.J.R. Colinet.

Over Claire Jeanne Roberte Colinet (1880-1950)
Zij was geboren in Brussel in 1880 en rond 1910 trekt ze naar Parijs waar ze zich verder bekwaamd in beeldhouwen onder leiding van Jef Lambeaux. Zij exposeert voor het eerst in 1913 op de Salon des Artistes in Parijs waar zij zich in een mannenwereld staande moest zien te houden als een van de weinige vrouwelijke kunstenaars. Vanwege haar talent werd zij in 1929 permanent lid van de organisatie Salon des Artistes. Van 1937 tot 1940 exposeerde ze in de Salon des Independents in Parijs en werd zij lid van de Union of Women Painters and Sculptors.

Zij werd beroemd vanwege de uitbeelding van danseressen in de art deco stijl, en haar modellen waren exotische danseressen en cabaretkunstenaars. Enkele beelden van Colinet waren beïnvloed door de stroming van het Oriëntalisme die aan het einde van de 19e eeuw populair was, maar ook in de art deco weer een thema werd bij verschillende kunstenaars, zoals ook bij Chiparus.
Haar werk wordt zeer gewaardeerd bij verzamelaars en soms worden hoge prijzen betaald voor haar werk. Haar “Ankara Dancer” van 1930 is bij Christies verkocht voor $ 285.984,-

Literatuur
Bryan Catley, Art deco and Other Figures, Woodbridge, 2003

Handtekening / Merktekens

Cl J R Colinet

Hoogte

45cm / 17.7"

Jaar / Periode

±1920

Objectnr.: 11264 Categorie:

Een vraag stellen NL