Home » Bronzen » Chriselephantine beelden » Demetre Chiparus “Balancing Act”

Demetre Chiparus “Balancing Act”

VERKOCHT !

Over dit chryselephantine beeld
Een art deco chryselephantine beeld van een vrouw die op een been staat op een onyx sokkel, en balanceert met twee gestapelde bronzen blokken die zij in haar handen omhoog houdt. Het betreft hier een vrij zeldzaam beeld van Chiparus. Het beeld is gesigneerd in de bronzen plaquette in de onyx sokkel. Dit beeld heeft een betere signatuur dan het beeld dat in het boek van Alberto Shayo wordt weergegeven, daar ontbreekt de bronzen plaquette.

De jurk is gemaakt van verguld brons, en de benen, armen en het hoofd zijn gesneden uit ivoor. Vanwege deze combinatie van ivoor met verguld brons worden deze beelden aangeduid met chryselephantine.

Over D.H. Chiparus (1886-1947)
Hij ws geboren in Roemenie en reisde in 1914 naar Parijs om daar te kunnen exposeren op de Salon des Artistes. Hij produceerde de meeste beelden tussen 1914 en 1933 in Parijs waar hij andere kunstenaars kon ontmoeten die hem inspireerden. Hij wordt de “Master of the Art Deco” genoemd en niet zonder reden. Zijn werk wordt over de hele wereld verzameld vanwege de hoge kwaliteit van het snijden van het ivoor in de beelden en de hoge kwaliteit van het patineren van de vaak fantasierijke vrouwelijke danseressen.
Zijn werk uit de jaren twintig werd beïnvloed door de ontdekking van het graf van farao Toetanchamon. Egyptische invloeden zijn terug te vinden in tal van zijn beelden, busvoorbeeld in de Egyptian Dancer, die zich in de collectie van Art Deco Doesburg bevond.
Andere thema’s die in zijn werk aanwezig zijn, zijn de dansers uit het Russische ballet en het Franse theaterleven. De vaak vrouwelijke figuren zijn lang en slank en worden vaak in een bewegende pose uitgebeeld.
Chiparus werkte voornamelijk met bronsgieter Etling Paris.

Vanwege de kostbaarheid van de beelden worden veel van deze beelden nagemaakt, al vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw. Alleen de expert kan de echte van de soms goed nagemaakte latere uitgaven onderscheiden.

Handtekening / Merktekens

signed on the socle in the bronze plate: DH Chiparus

Hoogte

45cm / 17.7"

Jaar / Periode

±1925

Literatuur

Alberto Shayo, Chiparus, Master of Art Deco, Woodbridge, 2016

Objectnr.: 11255 Categorie:

Een vraag stellen NL