Home » Faience » Rozenburg » Overige Rozenburg » Rozenburg plateel decor vogels

Rozenburg plateel decor vogels

VERKOCHT !

Over deze vaas
Een vaas van gebakken klei in de vorm van een kruik met vier zijden. Elke zijde heeft een verschillende schildering met een decor van vogels op een tak. De blauwe ondergrond vormt een mooi contrast met de in heldere kleuren geschilderde vogels. Het aantal geproduceerde vazen was doorgaans gering, betrof tussen de twee en de twintig exemplaren, vanwege het intensieve schilderwerk. Het model van de vaas kon voor verschillende decors gebruikt worden. Dezelfde kruik, maar dan met een ander geschilderd decor, bevindt zich ook in de collectie van Art Deco Doesburg. De schilder van deze vaas uit 1901 is Huyvenaar.

Over de plateelbakkerij Rozenburg
De aardewerkfabriek werd opgericht in 1883 heeft bestaan tot 1916. De fabriek werd opgericht door de Duitser Wilhelm baron Wolff von Gudenberg die een vrij klassieke stijl had in de stijl van Delfts aardewerk. Maar in 1884 kreeg Theo Colenbrander, geboren in Doesburg, de leiding over het ontwerpen van de vormen en de decors en dat betekende een revolutie in de vormgeving. De decors van Colenbrander lieten de natuurgetrouwe naschildering van de natuur geheel los en er kwamen fantasiedecors op de borden en vazen. Een bord met zo’n fantasiedecor bevindt zich in de collectie van Art Deco Doesburg.
In 1895 werd Jurriaan Kok directeur en werden de decors levendiger met vogels, vissen en bloemen in heldere kleuren, en in 1899 begon hij met het produceren van eierschaalporselein.
Het eierschaalporselein wordt internationaal verzameld en is om die reden ook veel duurder dan het gewone plateel. Bij het plateel is het decor met vogels erg geliefd bij verzamelaars in Nederland.

Literatuur
Rozenburg 1893-1917, Geschiedenis van een Haagse fabriek, Haags Gemeentemuseum, 1983

Handtekening / Merktekens

Gegraveerd: W 484, Gesigneerd met Rozenburg Den Haag

Schilder

H (Huyvenaar)

Model no.

346

Jaar / Periode

1901

Objectnr.: 10525 Categorie:

Een vraag stellen NL