Home » Faience » Rozenburg » Overige Rozenburg » Rozenburg plateel kruik

Rozenburg plateel kruik

Over deze vaas
Een vaas van gebakken klei in de vorm van een kruik met vier zijden. Elke zijde heeft een verschillende schildering met een fantasie decor geïnspireerd door de natuur, waarbij de naturalistische vormgeving geheel is losgelaten. Hieraan herken je de invloed van Theo Colenbrander die verantwoordelijk was voor het ontwerpen van vele decors in deze periode van de Haagse plateelbakkerij Rozenburg. De vaas is gemaakt in 1896/1897, werkordernummer 778, schild H.J. van der Valk?

Het aantal geproduceerde vazen was doorgaans gering, betrof tussen de twee en de twintig exemplaren, vanwege het intensieve schilderwerk. Het model van de vaas kon voor verschillende decors gebruikt worden. Dezelfde kruik, maar dan met een geschilderd decor met vogels aan alle zijden, bevindt zich ook in de collectie van Art Deco Doesburg.

Over de plateelbakkerij Rozenburg
De aardewerkfabriek werd opgericht in 1883 heeft bestaan tot 1916. De fabriek werd opgericht door de Duitser Wilhelm baron Wolff von Gudenberg die een vrij klassieke stijl had in de stijl van Delfts aardewerk. Maar in 1884 kreeg Theo Colenbrander, geboren in Doesburg, de leiding over het ontwerpen van de vormen en de decors en dat betekende een revolutie in de vormgeving. De decors van Colenbrander lieten de natuurgetrouwe naschildering van de natuur geheel los en er kwamen fantasiedecors op de borden en vazen. Een bord met zo’n fantasiedecor bevindt zich in de collectie van Art Deco Doesburg.
In 1895 werd Jurriaan Kok directeur en werden de decors levendiger met vogels, vissen en bloemen in heldere kleuren, en in 1899 begon hij met het produceren van eierschaal porselein.
Het eierschaalporselein wordt internationaal verzameld en is om die reden ook veel duurder dan het gewone plateel.

Literatuur
Rozenburg 1893-1917, Geschiedenis van een Haagse fabriek, Haags Gemeentemuseum, 1983

Handtekening / Merktekens

Rozenburg Den Haag

Number

778

Hoogte

31cm / 12.2"

Jaar / Periode

1896-97

Objectnr.: 9450 Categorie:

Een vraag stellen NL