Home » Faience » Rozenburg » Rozenburg Eierschaalporselein » Rozenburg Den-Haag – Eierschaal porseleinen kop en schotel met roze bloemdecoratie

Rozenburg Den-Haag – Eierschaal porseleinen kop en schotel met roze bloemdecoratie

Een art nouveau kop en schotel gemaakt van eierschaalporselein met een floraal decor. De kop en schotel hebben dezelfde versiering, soms heeft een schotel een andere, andere versiering. Het maakte deel uit van een hele serie met deze decoratie. In de collectie van Art Deco Doesburg bevindt zich ook een mandenvaas met dit decor van paarse bloemen.

Over het eierschaalporselein van Rozenburg
Oorspronkelijk komt dit zeer dunne porselein uit China en werd het rond 1400 gemaakt in de Ming-dynastie. Jurriaan Kok, directeur van de Haagse bordenfabriek Rozenburg, herontwikkelde dit type porselein en de productie ervan begon in 1899. Lange tijd bleef het proces geheim.
De term eierschaal verwijst alleen naar de dikte van het porselein, niet naar de kleur. Na het zogenaamde Biscuit bakken op hoge temperatuur was er zo’n glad oppervlak van het gebakken porselein dat de geoefende schilder het decor goed op dit oppervlak kon schilderen. Soms werkten meerdere schilders aan een decor vanwege de complexiteit van de decoratie. Samuel Schellink was een bekende schilder van het Rozenburgse eierschaalporselein. J.W. van Rossum schilderde ook veel eierschaalporseleinen vazen en hij is de schilder van deze kop en schotel, terwijl de schilder van de mandvaas met hetzelfde decor Samuel Schellink is.

Literatuur:
Rozenburg 1893-1917, Geschiedenis van een fabriek in Den Haag, Haags Gemeentemuseum, 1983

Handtekening / Merktekens

Rozenburg Den Haag

Schilder

J. W. van Rossum

Jaar / Periode

1908

Number

werkorder nummer 544

Objectnr.: 11292 Categorie:

Een vraag stellen NL