Home » Faience » Rozenburg » Rozenburg Eierschaalporselein » Rozenburg Den Haag Eierschaalporselein paars decor

Rozenburg Den Haag Eierschaalporselein paars decor

Over deze kop en schotel
Een art nouveau kop en schotel van eierschaalporselein met een floraal decor. Het kopje en de schotel hebben hetzelfde decor, soms is er op een schotel een ander, afwijkend decor. Het is een onderdeel van een heel series geweest met deze decoratie. In de collectie van Art Deco Doesburg bevindt zich ook een mand-vaasje met dit decor van paarse bloemen.

Over het eierschaalporselein van Rozenburg
Oorspronkelijk komt dit zeer dunne porselein uit China en werd gemaakt in de Ming-dynastie rond 1400. Jurriaan Kok, directeur van de plateelfabriek Rozenburg te Den Haag, heeft dit type porselein opnieuw ontwikkeld en de productie ervan begon in 1899. Lange tijd bleef het procedé geheim.
Het begrip eierschaal heeft alleen betrekking op de dikte van het porselein, niet op de kleur. Na de zgn. Biscuitbrand op hoge temperatuur ontstond er een zodanig glad oppervlak van het gebakken porselein, dat de geoefende schilder op deze ondergrond goed het decor kon schilderen. Soms werkten er meerdere schilders aan een decor vanwege de complexiteit van de decoratie. Samuel Schellink was een bekende schilder van het Rozenburg eierschaalporselein. Ook J.W. van Rossum schilderde veel eierschaal porseleinen vazen en hij is de schilder van deze kop en schotel, terwijl de schilder van het mand-vaasje met hetzelfde decor Samuel Schellink is.

Literatuur
Rozenburg 1893-1917, Geschiedenis van een Haagse fabriek, Haags Gemeentemuseum, 1983

Handtekening / Merktekens

Rozenburg Den Haag

Schilder

J. W. van Rossum

Jaar / Periode

1908

Number

werkorder nummer 544

Objectnr.: 11292 Categorie:

Een vraag stellen NL