Home » Faience » Rozenburg » Rozenburg – Eierschaal kop en schotel met vogeldecoratie

Rozenburg – Eierschaal kop en schotel met vogeldecoratie

Over deze kop en schotel
Een art nouveau kop en schotel van eierschaal porselein met een floraal decor op het kopje en een met een vogel op het schoteltje. Meestal was dit indertijd dure aardewerk aangeschaft om in de pronkkast te zetten, maar soms werd het servies ook gebruikt om thee uit te drinken. In het kopje zijn ook nog lichte gebruikssporen aanwezig.

Over het eierschaalporselein van Rozenburg
Oorspronkelijk komt dit zeer dunne porselein uit China en werd gemaakt in de Ming-dynastie rond 1400. Jurriaan Kok, directeur van de plateelfabriek Rozenburg te Den Haag, heeft dit type porselein opnieuw ontwikkeld en de productie ervan begon in 1899. Lange tijd bleef het procedé geheim.
De eerste producten werden geëxposeerd op de Wereldtentoonstelling over de Art Nouveau in Parijs. Hiermee kreeg Rozenburg met eierschaalporselein internationale allure. Het wordt nog steeds over de gehele wereld verzameld en dat maakt de prijzen van deze zeldzame vaasjes ook relatief hoog.

Het begrip eierschaal heeft alleen betrekking op de dikte van het porselein, niet op de kleur. Na de zgn. biscuitbrand op hoge temperatuur ontstond er een zodanig glad oppervlak van het gebakken porselein, dat de geoefende schilder op deze ondergrond goed het decor kon schilderen. Soms werkten er meerdere schilders aan een decor vanwege de complexiteit van de decoratie. Samuel Schellink was een bekende schilder van het Rozenburg eierschaalporselein. Ook C.W.J. ’t Hart schilderde eierschaal porseleinen vazen en hij is de schilder van deze kop en schotel.

Literatuur
Rozenburg 1893-1917, Geschiedenis van een Haagse fabriek, Haags Gemeentemuseum, 1983

Handtekening / Merktekens

Rozenburg Den Haag

Jaar / Periode

1913

Schilder

C.W.J. 't Hart

Number

werkorder nummer 205

Objectnr.: 11283 Categorie:

Een vraag stellen NL