Home » Faience » Rozenburg » Rozenburg eierschaalporselein vaasje 1913

Rozenburg eierschaalporselein vaasje 1913

Over dit vaasje
Een art nouveau vaasje van eierschaalporselein met een decor van een vogel op een tak. Een decor met vogels was erg geliefd bij het publiek, en dit thema kwam dan ook regelmatig voor op kop en schotels, en andere vazen van eierschaalporselein van de plateelfabriek Rozenburg. Zie ook een kop en schotel van Rozenburg met vogels in de collectie van Art Deco Doesburg.

Over het eierschaalporselein van Rozenburg
Oorspronkelijk komt dit zeer dunne porselein uit China en werd gemaakt in de Ming-dynastie rond 1400. Jurriaan Kok, directeur van de plateelfabriek Rozenburg te Den Haag, heeft dit type porselein opnieuw ontwikkeld na een jaar lang experimenteren en de productie ervan begon in 1899. Lange tijd bleef het procedé van het maken van eierschaalporselein geheim.
De eerste producten werden geëxposeerd op de Wereldtentoonstelling over de Art Nouveau in Parijs. Hiermee kreeg Rozenburg met eierschaalporselein internationale allure. Het wordt nog steeds over de gehele wereld verzameld en dat maakt de prijzen van deze zeldzame vaasjes ook relatief hoog.

Het begrip eierschaal heeft alleen betrekking op de dikte van het porselein, niet op de kleur. Na de zgn. biscuitbrand op hoge temperatuur ontstond er een zodanig glad oppervlak van het gebakken porselein, dat de geoefende schilder op deze ondergrond goed het decor kon schilderen. Soms werkten er meerdere schilders aan een decor vanwege de complexiteit van de decoratie.
Samuel Schellink was een bekende schilder van het Rozenburg eierschaalporselein en zijn signatuur staat ook op de bodem van dit vaasje.

Literatuur
Rozenburg 1893-1917, Geschiedenis van een Haagse fabriek, Haags GemeenteMuseum, 1983

Hoogte

15cm / 5.8"

Jaar / Periode

1913

Schilder

Samuel Schellink

Objectnr.: 10001 Categorie:

Een vraag stellen NL