Home » Faience » Rozenburg » Rozenburg Eierschaalporseleinen kop en schotel

Rozenburg Eierschaalporseleinen kop en schotel

Over deze kop en schotel
Een art nouveau kop en schotel van eierschaalporselein met een floraal decor op zowel het kopje als het schoteltje met oranje fantasiebloemen en een gebogen art nouveau lijnvoering van de stelen.

Over het eierschaal porselein van Rozenburg
Oorspronkelijk komt dit zeer dunne porselein uit China en werd gemaakt in de Ming-dynastie rond 1400. Jurriaan Kok, directeur van de plateelfabriek Rozenburg te Den Haag, heeft dit type porselein opnieuw ontwikkeld en hij heeft een jaar lang geëxperimenteerd hiermee, en de productie ervan begon in 1899. Lange tijd bleef het procedé geheim.
De eerste producten werden geëxposeerd op de Wereldtentoonstelling over de Art Nouveau in Parijs. Hiermee kreeg Rozenburg met eierschaalporselein internationale allure. Het wordt nog steeds over de gehele wereld verzameld en dat maakt de prijzen van deze zeldzame vaasjes ook relatief hoog.

Het begrip eierschaal heeft alleen betrekking op de dikte van het porselein, niet op de kleur. Na de zgn. biscuitbrand op hoge temperatuur ontstond er een zodanig glad oppervlak van het gebakken porselein, dat de geoefende schilder op deze ondergrond goed het decor kon schilderen. Soms werkten er meerdere schilders aan een decor vanwege de complexiteit van de decoratie. Samuel Schellink was een bekende schilder van het Rozenburg eierschaalporselein. Hij schilderde ook deze kop en schotel.

Literatuur
Rozenburg 1893-1917, Geschiedenis van een Haagse fabriek, Haags Gemeentemuseum, 1983

Schilder

Samuel Schellink

Jaar / Periode

1904

Werkorder nr.

786

Productie

±22 stuks

Objectnr.: 8699 Categorie:

Een vraag stellen NL