Home » Faience » Rozenburg » Rozenburg Mandvaasje eierschaalporselein

Rozenburg Mandvaasje eierschaalporselein

Over dit mandvaasje
Een art nouveau mandvaasje van eierschaalporselein met een floraal decor van paarse chrysanten. Het mandvaasje heeft hetzelfde decor als de kop en schotel met paarse bloemen in de collectie van Art Deco Doesburg. Het is onderdeel van een geheel servies dat afgebeeld wordt in de uitgave van het Gemeentemuseum Den Haag over Rozenburg op pagina 207 en 209.

Over het eierschaalporselein van Rozenburg
Oorspronkelijk komt dit zeer dunne porselein uit China en werd gemaakt in de Ming-dynastie rond 1400. Jurriaan Kok, directeur van de plateelfabriek Rozenburg te Den Haag, heeft dit type porselein opnieuw ontwikkeld en de productie ervan begon in 1899. Lange tijd bleef het procedé van het maken van eierschaalporselein geheim.

Het begrip eierschaal heeft alleen betrekking op de dikte van het porselein, niet op de kleur. Na de zgn. biscuitbrand op hoge temperatuur ontstond er een zodanig glad oppervlak van het gebakken porselein, dat de geoefende schilder op deze ondergrond goed het decor kon schilderen. Soms werkten er meerdere schilders aan een decor vanwege de complexiteit van de decoratie.
Samuel Schellink was een bekende schilder van het Rozenburg eierschaalporselein en zijn signatuur staat ook op de bodem van dit vaasje.

Literatuur
Rozenburg 1893-1917, Geschiedenis van een Haagse fabriek, Haags Gemeentemuseum, 1983

Handtekening / Merktekens

Samuel Schellink

Number

Werkorder nr. 550

Hoogte

15cm / 5.8"

Jaar / Periode

1903

Objectnr.: 9943 Categorie:

Een vraag stellen NL