Home » Faience » Zuid-Holland Gouda » Gouda Zuid-Holland vaas 1899

Gouda Zuid-Holland vaas 1899

Een Art Nouveau vaas van de aardewerkfabriek Zuid-Holland uit Gouda met een handgeschilderd floraal decor.

Zuid-Holland
In de beginperiode van de aardewerkfabriek Zuid-Holland te Gouda zijn het de individuele schilders zelf die de vormgeving en de schildering bepalen. Schilders zijn dan ook duidelijk aan hun manier van schilderen te herkennen. Na 1911 kwam er een meer fabrieksmatige productie tot stand met standaardpatronen.
Tot 1910 werd de schildering met metaaloxiden met een hoog smeltpunt aangebracht op het poreuze biscuit, en daarna met een glazuurlaag bedekt en dan gebrand in de oven. De penseelstreek bleef door deze methode van schilderen vaak zichtbaar omdat de metaaloxiden niet met de scherf en het glazuur versmolten. Door de zichtbare penseelstreken in de schildering, doen deze vaak aan een aquarel denken. Deze penseelstreken zijn ook duidelijk te zien bij deze vaas van Zuid-Holland.

Deze vaas heeft typisch de kenmerken van de vazen van Rozenburg eierschaalporselein. Veel schilders liepen over van Den-Haag naar Gouda en bleven daar soms korte tijd, omdat ze ergens anders weer meer konden verdienen.

Het model van deze hoge vaas ziet men in het klein terug bij Rozenburg. De wijze van schilderen met dunne lijntjes en stippeltjes op het half abstracte florale decor komt ook overeen met de schilderingen op de vazen van eierschaalporselein.

Het exacte jaartal is moeilijk vast te stellen, aangezien W.A. Muller pas in 1900 bij de aardewerkfabriek Zuid-Holland kwam werken, en de jaarletter B aangeeft dat de vaas in 1899 gemaakt zou zijn.
Het Lazarus poortje op de bodem geeft met de dubbele laag aan dat het een van de eerste vazen van Zuid-Holland is.

Schilder

W.A. Muller

Jaar / Periode

letters PB: 1899

Hoogte

18.1" / 46cm

Objectnr.: 11744 Categorie:

Een vraag stellen NL