Home » Glas » Argy Rousseau » Argy Rousseau – Nachtvlinder presse-papier (papillons de nuit)

Argy Rousseau – Nachtvlinder presse-papier (papillons de nuit)

Over deze presse-papier:
Een art deco presse-papier van glas pasta met een decoratie van donker paarse nachtvlinders op een vierkante massief blok glas in licht blauwe tinten met gouden stippen versierd. De ene vlinder ligt bovenop het blok en de ander is bezig er bovenop te klimmen.

Over de kunstenaar:
Joseph Gabriel-Argy Rousseau (1885-1953) ontwikkelde de techniek van de glaspasta in het atelier van Henri Cros. Deze techniek was sinds de oudheid in de vergetelheid geraakt, maar nu weer herontdekt door glaskunstenaars als Henri Cros, Francois Decorchemont en Georges Despret.

Gabriel Argy-Rousseau begon glasobject te produceren tussen 1910 en 1920. Zijn eerste vazen waren nog geïnspireerd door de florale decors van de Art Nouveau, later werden zijn decors abstracter. Hij maakte zijn debuut op de Salon des Artistes in Parijs in 1914.
Van 1921 tot 1931 gaf hij leiding aan de glas fabriek met de naam Societe des pate de verre d’Argy Rousseau. Hij had verschillende gespecialiseerde medewerkers en dienst en zijn produceerden glasobjecten in kleine aantallen vanwege het enorm intensieve arbeidsproces om een vaas te maken. Gabriel Argy-Rousseau bedacht nieuwe technieken om het glas te kleuren, door het insmeren van de glaspasta met oxydes voor de tweede brand op een lagere temperatuur.

Hij stierf als kunstenaar vergeten door het publiek, maar is heden ten dage weer ontdekt door internationale verzamelaars.

Literatuur:
Janine Bloch-Dermant, G. Argy-Rousseau: Les pates de verre – Catalogue raisonne, Paris,1990

Literatuur

Janine Bloch-Dermant, G. Argy Rousseau, Glassware as Art, pagina 194, Cat. nr. 23.28

Hoogte

7cm / 2.76"

Breedte

5cm / 1.97"

Jaar / Periode

±1928

Objectnr.: 9427 Categorie:

Een vraag stellen NL