Home » Glas » Argy Rousseau » Argy Rousseau – Pâte de verre vaas

Argy Rousseau – Pâte de verre vaas

Over deze vaas:
Een art deco vaas van glas pasta met een decoratie van een faun en nimfen in rode kleuren op een bies met bessen met een donker groene kleur. De vaas zelf is van een mat witte kleur en bessen met een paarse kleur.

Over de kunstenaar:
Joseph Gabriel-Argy Rousseau (1885-1953) ontwikkelde de techniek van de glaspasta in het atelier van Henri Cros. Deze techniek was sinds de oudheid in de vergetelheid geraakt, maar nu weer herontdekt door glaskunstenaars als Henri Cros, Francois Decorchemont en Georges Despret.

Gabriel Argy-Rousseau begon glasobject te produceren tussen 1910 en 1920. Zijn eerste vazen waren nog geïnspireerd door de florale decors van de Art Nouveau, later werden zijn decors abstracter. Hij maakte zijn debuut op de Salon des Artistes in Parijs in 1914.
Van 1921 tot 1931 gaf hij leiding aan de glas fabriek met de naam Societe des pate de verre d’Argy Rousseau. Hij had verschillende gespecialiseerde medewerkers en dienst en zijn produceerden glasobjecten in kleine aantallen vanwege het enorm intensieve arbeidsproces om een vaas te maken. Gabriel Argy-Rousseau bedacht nieuwe technieken om het glas te kleuren, door het insmeren van de glaspasta met oxydes voor de tweede brand op een lagere temperatuur.

Hij stierf als kunstenaar vergeten door het publiek, maar is heden ten dage weer ontdekt door internationale verzamelaars.

Literatuur:
Janine Bloch-Dermant, G. Argy-Rousseau: Les pates de verre – Catalogue raisonne, Paris,1990

Handtekening / Merktekens

G.Argy Rousseau

Hoogte

22,3cm / 8.8"

Jaar / Periode

1923

Literatuur

Janine Bloch-Dermant, Gabriel Argy Rousseau, Les pâtes de verre, pagina 322

Objectnr.: 10040 Categorie:

Een vraag stellen NL