Home » Glas » Daum Nancy » Daum Nancy – Art Nouveau glazen vaas “Solanées”

Daum Nancy – Art Nouveau glazen vaas “Solanées”

VERKOCHT !

Een hoge vaas uit de Daum-Nancy glasfabriek met een geëtst en geëmailleerd decor van een plant met bladeren en bloemen in het Frans aangeduid als “Solanées”. Dit decor is vrij zeldzaam en vooral in deze grootte is het erg populair bij de glasverzamelaars van Daum-Nancy.

Over de techniek:
De vaas wordt in de mal geblazen. Het geëtste decor van de plant met bladeren en bloemen ligt op een ondergrond met gele en lichtbruine glaspoeders en is mat door de ets. Het bijzondere aan deze vaas is dat het decor niet alleen geëtst maar ook geëmailleerd is, d.w.z. de bladeren en bloemen worden met de hand fijn beschilderd en op lage temperatuur gestookt. Dat heet emailleren. Dit is ook een belangrijk verschil in stijl met die andere grote glasfabriek in Nancy, namelijk die van Emile Galle.

Over de fabriek
De glasfabriek Daum Nancy werd opgericht door de broers Auguste Daum (1825-1909) en Antonin Daum (1864-1931). Aan het einde van de 19e eeuw ontwikkelden we de Art Nouveau-stijl voor glasobjecten. Zij ontvingen hiervoor de “Grand Prix” medaille op de Wereldtentoonstelling van 1900, die volledig gericht was op de Art Nouveau in de wereld van de toegepaste kunst.

De Art Nouveau-stijl van de vazen kenmerkte zich door het lenen van motieven uit de natuur die zo getrouw mogelijk werden afgebeeld, meestal planten of bloemen. De techniek bestond uit het etsen van verschillende lagen glas, waardoor het decor ontstond op een ondergrond van glas gekleurd door glaspoeders. Het werken met glaspoeders om de achtergrond in de Daum-Nancy-fabriek te kleuren was een belangrijk verschil met de andere glasfabriek in Nancy, de vestiging in Galle. In deze fabriek werd de achtergrond gekleurd door te werken met zuren.

Samen met Galle en Majorelle vormde Daum de beroemde “Ecole de Nancy”

Literatuur
Katharina Buettiker, Daum Nancy, Daum Freres – Verreries de Nancy, glaskunst aus der Zeit 1880-1930, Zürich, 2008
Clothilde Bacri, Noel Daum, Daum, Milaan 1992

Collectie van Musee des Beaux-Arts de Nancy, Daum, Nancy, 2000

Handtekening / Merktekens

Gesigneerd Daum Nancy

Hoogte

12cm / 4.7"

Jaar / Periode

±1900

Objectnr.: 10036 Categorie:

Een vraag stellen NL