Home » Glas » Daum Nancy » Daum Nancy – Art Nouveau tafellamp

Daum Nancy – Art Nouveau tafellamp

Over deze lamp:
Een art nouveau tafellamp met een geëtst decor van bloemen en bladeren aan een tak in verschillende rode kleuren op een mat wit fond. De bloemen zijn vermoedelijk dahlia’s. Zowel de kap als de voet hebben een verlichting. De hoogte van de lamp is bijzonder, namelijk 69 cm. Ook het decor van de dahlia’s is een niet vaak voorkomend decor op de glasobjecten van de glasfabriek Daum Nancy. De lamp is zowel in de kap als de voet gesigneerd. Een complete lamp, waarbij zowel de kap als de voet nog ongeschonden is, mag een zeldzaamheid genoemd worden. Meestal zijn de kappen gesneuveld en zie je alleen de voeten nog in de handel voorbij komen. Deze lamp is in uitzonderlijk goede staat.

Over de techniek:
Zowel de kap, vaak aangeduid met “champignon”, als de voet is in de mal geblazen. Het decor van de bloemen bestaat uit verschillende tinten rood. Elke kleur is een verschillende etslaag. Hoe meer kleuren, hoe meer werk er aan een object besteed is door de medewerkers van de glasfabriek. Het fond bestaat uit witte glaspoeders, en door het wegetsen van de overbodige glaslagen om het gewenste decor te krijgen, is het heldere fond ook mat geworden door het zuur.

Over de fabriek:
De glasfabriek Daum Nancy is opgericht door de gebroeders Auguste Daum (1825-1909) en Antonin Daum (1864-1931). Zij ontwikkelden eind 19e eeuw de Art Nouveau stijl voor glasobjecten. Zij ontvingen hiervoor De “Grand Prix” medaille bij de Wereld Tentoonstelling van 1900 die in zijn geheel gericht was op de Art Nouveau in de wereld van de toegepaste kunst.

De art nouveau stijl van de vazen kenmerkte zich door motieven aan de natuur te ontlenen die zo natuurgetrouw mogelijk werden afgebeeld, meestal planten of bloemen. De techniek bestond uit het etsen van verschillende lagen glas waardoor het decor ontstond op een fond van door glaspoeders gekleurd glas. Het werken met glaspoeders om het fond te kleuren in de fabriek Daum Nancy was een belangrijk verschil met de andere glasfabriek in Nancy, het etablissement Gallé. In deze fabriek werd het fond gekleurd door te werken met zuren.

Samen met Gallé en Majorelle vormde Daum de bekende “Ecole de Nancy”.

Literatuur:

  • Katharina Büttiker, Daum Nancy, Daum Frères – Verreries de Nancy, Glaskunst aus der Zeit 1880-1930, Zürich, 2008.
  • Clotilde Bacri, Noel Daum, Daum, Milaan 1992.
  • Collection du Musée des Beaux-Arts de Nancy, Daum, Nancy, 2000.
Handtekening / Merktekens

Gesigneerd met Daum Nancy

Hoogte

69cm / 27.2"

Jaar / Periode

±1910

Objectnr.: 10159 Categorieën: ,

Een vraag stellen NL