Home » Glas » Daum Nancy » Daum Nancy – Art Nouveau vaas ca. 1900

Daum Nancy – Art Nouveau vaas ca. 1900

Over deze vaas:
Een art nouveau vaas met een geëtst floraal decor op een geel en blauw fond.

Over de techniek:
De vaas is in de mal geblazen en heeft een duidelijk pontil op de bodem, daar waar de blaaspijp is afgesneden en gepolijst,
Het decor van de bladeren die omhoog klimmen is geëtst en de blauwe kleur op de voet van de vaas is gepaneerd. Een techniek die niet voorkomt bij het glasblazen in de fabriek van Gallé. Daum probeerde zich op technisch vlak op verschillende manieren zich te onderscheiden van de grote concurrent Gallé, door nieuwe technieken uit te proberen zoals het emailleren en bij deze vaas het patineren.

Over de fabriek:
De glasfabriek Daum Nancy is opgericht door de gebroeders Auguste daum (1825-1909) en Antonin Daum (1864-1931). Zij ontwikkelden eind 19e eeuw de Art Nouveau stijl voor glasobjecten. Zij ontvingen hiervoor De “Grand Prix” medaille bij de Wereld Tentoonstelling van 1900 die in zijn geheel gericht was op de Art Nouveau in de wereld van de toegepaste kunst.

De art nouveau stijl van de vazen kenmerkte zich door motieven aan de natuur te ontlenen die zo natuurgetrouw mogelijk werden afgebeeld, meestal planten of bloemen. De techniek bestond uit het etsen van verschillende lagen glas waardoor het decor ontstond op een fond van door glaspoeders gekleurd glas. Het werken met glaspoeders om het fond te kleuren in de fabriek Daum-Nancy was een belangrijk verschil met de andere glasfabriek in Nancy, het etablissement Gallé. In deze fabriek werd het fond gekleurd door te werken met zuren.

Samen met Gallé en Majorelle vormde Daum de bekende “Ecole de Nancy”

Literatuur:
Katharina Büttiker, Daum Nancy, Daum Freres – Verreries de Nancy, glaskunst aus der Zeit 1880-1930, Zürich, 2008.
Clotilde Bacri, Noel Daum, Daum, Milaan 1992.

Collection du Musée des Beaux-Arts de Nancy, Daum, Nancy, 2000.

Hoogte

50cm / 19.7"

Jaar / Periode

±1900

Objectnr.: 7139 Categorie:

Een vraag stellen NL