Home » Glas » Daum Nancy » Daum Nancy – Grote vaas “Solanées”

Daum Nancy – Grote vaas “Solanées”

VERKOCHT !

Over deze vaas: “Solanées”
Een hoge vaas van de glasfabriek Daum-Nancy met een geëtst en geëmailleerd decor van een plant met bladeren en bloemen in het Frans aangeduid met “Solanées”. Dit decor is vrij zeldzaam en zeker in deze grootte, is het erg geliefd bij de glasverzamelaars van Daum Nancy.

Over de techniek:
De vaas is in de mal geblazen. Het geëtste decor van de plant met bladeren en bloemen ligt op een fond met gele en lichtbruine glaspoeders en is mat vanwege het etsen. Het bijzondere van deze vaas is dat het decor niet alleen geëtst is maar ook geëmailleerd, d.w.z. de bladeren en de bloemen zijn met de hand fijn geschilderd en op een lage temperatuur gebrand. Dat wordt emailleren genoemd. Dit is ook een belangrijk stijlverschil met de andere grote glasfabriek in Nancy, namelijk die van Emile Gallé.

Over de fabriek:
De glasfabriek Daum Nancy is opgericht door de gebroeders Auguste daum (1825-1909) en Antonin Daum (1864-1931). Zij ontwikkelden eind 19e eeuw de Art Nouveau stijl voor glasobjecten. Zij ontvingen hiervoor De “Grand Prix” medaille bij de Wereld Tentoonstelling van 1900 die in zijn geheel gericht was op de Art Nouveau in de wereld van de toegepaste kunst.

De art nouveau stijl van de vazen kenmerkte zich door motieven aan de natuur te ontlenen die zo natuurgetrouw mogelijk werden afgebeeld, meestal planten of bloemen. De techniek bestond uit het etsen van verschillende lagen glas waardoor het decor ontstond op een fond van door glaspoeders gekleurd glas. Het werken met glaspoeders om het fond te kleuren in de fabriek Daum-Nancy was een belangrijk verschil met de andere glasfabriek in Nancy, het etablissement Gallé. In deze fabriek werd het fond gekleurd door te werken met zuren.

Samen met Gallé en Majorelle, vormde Daum de bekende “Ecole de Nancy”

Literatuur:
Katharina Büttiker, Daum Nancy, Daum Freres – Verreries de Nancy, glaskunst aus der Zeit 1880-1930, Zürich, 2008.
Clotilde Bacri, Noel Daum, Daum, Milaan 1992.

Collection du Musée des Beaux-Arts de Nancy, Daum, Nancy, 2000.

Handtekening / Merktekens

Daum-Nancy

Hoogte

49cm / 19.3"

Jaar / Periode

1900

Objectnr.: 9849 Categorie:

Een vraag stellen NL