Home » Glas » Daum Nancy » Daum Nancy “Saules soleil couchant”

Daum Nancy “Saules soleil couchant”

Een Art Nouveau vaas van blank glas met een geëtste decor van wilgenbomen met ondergaande zon.
Het fond is bestaat uit glas met rode en gele glaspoeders die de ondergaande zon symboliseren. De vaas is mondgeblazen in de mal. De detaillering van de bladeren is met het wiel gegraveerd. De verschillende glaslagen waaruit het decor is geëtst, zijn vrij dik aangebracht. Signatuur geschreven met zwarte letters onder aan de vaas Daum-Nancy. Deze vaas is vrij zeldzaam.

Over de fabriek Daum Nancy:
De glasfabriek Daum Nancy is opgericht door de broers Auguste Daum (1825-1909) en Antonin Daum (1864-1931). Zij ontwikkelden de Art Nouveau-stijl voor glasobjecten aan het einde van de 19e eeuw. Hiervoor ontvingen ze de “Grand Prix” medaille op de Wereldtentoonstelling van 1900, die zich volledig richtte op Art Nouveau in de wereld van de toegepaste kunst.

De Art Nouveau-stijl van de vazen kenmerkte zich door motieven aan de natuur te ontlenen die zo natuurgetrouw mogelijk werden afgebeeld, meestal planten of bloemen. De techniek bestond uit het etsen van verschillende lagen glas, waardoor het decor ontstond op een fond van door glaspoeders gekleurd glas. Het werken met glaspoeders om het fond te kleuren in de fabriek Daum Nancy, was een belangrijk verschil met de andere glasfabriek in Nancy, het etablissement Gallé In deze fabriek werd het fond gekleurd door te werken met zuren.

Literatuur:
Katharina Büttiker, Daum Nancy, Daum Freres – Verreries de Nancy, Glaskunst aus der Zeit 1880-1930, Zürich, 2008.
Clotilde Bacri, Noel Daum, Daum, Milaan 1992.

Collection du Musee des Beaux-Arts de Nancy, Daum, Nancy, 2000.

Handtekening / Merktekens

Signed on the bottom with 'Daum Nancy'

Hoogte

29cm / 11.4"

Jaar / Periode

±1900

Objectnr.: 10575 Categorie:

Een vraag stellen NL