Home » Glas » Gallé » Emile Gallé – Vaas “Libellules”

Emile Gallé – Vaas “Libellules”

Over deze vaas
Een art nouveau vaas met verschillende glaslagen en een geëtst decor van een van een libelle die over een waterplanten vliegt. De libelle heeft een lichtbruine kleur die contrasteert met de licht blauwe basis die de zonnige zomerlucht voorstelt. Het decor met een libelle is zeer geliefd bij verzamelaars. De libelle komt ook regelmatig voor in de art nouveau meubels van Gallé.

Over de techniek
De vaas is in de mal geblazen te zien aan het pontil op de bodem. Het etsen van het decor was een techniek waarin de glasfabriek van Emile Gallé gespecialiseerd was. De vleugels van de libelle zijn met het wiel verder gedetailleerd uitgewerkt, hierdoor ontstond de verfijning van de vleugels.

Het fond is anders dan bij de glasfabriek van Daum niet met glaspoeders gekleurd, maar met zuren.

Over de fabriek
Emile Gallé (1846-1904) was een Franse glasontwerper die nieuwe vormen en technieken ontwikkelde bij het glas maken als een reactie op de niet inspirerende stijl aan het einde van de 19e eeuw. Hij koos voor een Nieuwe Stijl: de Art Nouveau in de glaskunst. De natuur, en met name de plant en de bloem, was het motief voor de cameo vazen die geëtst werden in verschillende kleuren. Een geliefd decor bij zowel zijn meubelen als de glasobjecten was de libelle, en ook het landschap van de Vogezen.

Emile Gallé overleed in 1904 aan leukemie en de fabriek werd daarna voortgezet door zijn vrouw Henriette Gallé en zijn schoonzoon Paul Perdrizet tot 1938. In het begin werden de ovens met hout gestookt en dat gaf soms wat vervuiling of onregelmatigheden bij het glas produceren, later introduceerde Paul Perdrizet de gasoven en werd de techniek van het etsen en produceren van het glas sterk verbeterd en verdwenen de onregelmatigheden.

Naast glas maakte het etablissement Gallé ook meubels in de Art Nouveau stijl.

Samen met Daum en Majorelle vormde Gallé de bekende “Ecole de Nancy”.

Literatuur
Emile Gallé et le Verre, La collection de l’École de Nancy, Musée de l’École de Nancy, 2004.
Giuseppe Cappa, Le Genie Verrier de l’Europe, Sprimont, 1998
Philippe Garner, Emile Gallé, New York, 1990.
Tiny Esveld, Kunst gesigneerd, Gallé, Lier.
Alastair Duncan, Gallé Furniture, New York, 2012.
Alastair Duncan, Gallé Lamps, New York, 2014.

Handtekening / Merktekens

"Gallé"

Hoogte

37cm / 14.6"

Jaar / Periode

1916

Objectnr.: 10537 Categorie:

Een vraag stellen NL