Home » Glas » Loetz » Loetz Cobalt Papillon

Loetz Cobalt Papillon

Over deze vaas
Een art nouveau blauwe glas vaas van de Oostenrijkse glasfabriek Loetz met een decor van iriserende kleuren op een kobaltblauwe basis genaamd Cobalt Papillon. De vaas is tijdens het afkoelen uit de oven met een tang aan de onderkant ingedeukt om een extra versiering te geven.

Over de fabriek
In 1848 nam de weduwe Suzanne Loetz de fabriek over na de dood van haar echtgenoot Johan Loetz. Vanaf dat moment noemde zij de fabriek Loetz Witwe. In 1879 nam haar kleinzoon Max Ritter von Spaun de leiding van de fabriek over van haar. Hij begon met het ontwikkelen van iriserend glas, het belangrijkste kenmerk van deze Boheemse glasfabriek. In 1900 krijgt een een prijs voor zijn iriserende glasobjecten in de art nouveau stijl.
Tiffany in New York maakte in die tijd ook iriserend glas en hierdoor is Von Spaun sterk beïnvloed. Echter noch Tiffany, noch Loetz hebben het iriserende effect op glasobjecten uitgevonden. Dat was Clement Massier die succesvol experimenteerde aan het eind van de 19e eeuw met iriserende glazuren op keramiek. Loetz en Tiffany hebben deze techniek met veel creativiteit toegepast op glas.

De meeste vazen van Loetz zijn niet gesigneerd, alleen de exemplaren voor de export naar de VS zijn gesigneerd. Verder zijn de vazen van Loetz te herkennen aan het zorgvuldig uitgeslepen pontil aan de onderkant van de vaas. Ook deze vaas heeft een mooi uitgeslepen pontil op de bodem.

Literatuur
Helmut Ricke, e.a., Lötz, Böhemisches Glas 1880 bis 1940, Hatje Crantz Verlag.
Loetz, Böhemisches Glas 1880-1940 Band 1 bis 4, Werkmonographie, Helmut Ricke, Prestel Verlag.

Hoogte

17cm / 6.7"

Jaar / Periode

±1905

Objectnr.: 10547 Categorie:

Een vraag stellen NL