Home » Glas » Loetz » Loetz vaas Astraea

Loetz vaas Astraea

Over deze vaas
Een art nouveau vaas van de Oostenrijkse glasfabriek Loetz die met een zilverlaag bedekt is en met decor van licht bruine vlekken genaamd “Astraea”. De zilverlaag zorgt voor een iriserend effect van de vaas. Dit iriserende glas is kenmerkend voor de glasfabriek Loetz.

Over de fabriek
In 1848 nam de weduwe Suzanne Loetz de fabriek over na de dood van haar echtgenoot Johan Loetz. Vanaf dat moment noemde zij de fabriek Loetz Witwe. In 1879 nam haar kleinzoon Max Ritter von Spaun de leiding van de fabriek over van haar. Hij begon met het ontwikkelen van iriserend glas, het belangrijkste kenmerk van deze Boheemse glasfabriek. In 1900 krijgt een een prijs voor zijn iriserende glasobjecten in de art nouveau stijl.
Tiffany in New York maakte in die tijd ook iriserend glas en hierdoor is Von Spaun sterk beïnvloed. Echter noch Tiffany, noch Loetz hebben het iriserende effect op glasobjecten uitgevonden. Dat was Clement Massier die succesvol experimenteerde aan het eind van de 19e eeuw met iriserende glazuren op keramiek. Loetz en Tiffany hebben deze techniek met veel creativiteit toegepast op glas.

De meeste vazen van Loetz zijn niet gesigneerd, alleen de exemplaren voor de export naar de VS zijn gesigneerd. Verder zijn de vazen van Loetz te herkennen aan het zorgvuldig uitgeslepen pontil aan de onderkant van de vaas. Ook deze vaas heeft een mooi uitgeslepen pontil op de bodem.

Literatuur
Helmut Ricke, e.a., Lötz, Böhemisches Glas 1880 bis 1940, Hatje Crantz Verlag.
Lötz, Böhemisches Glas 1880-1940 Band 1 bis 4, Werkmonographie, Helmut Ricke, Prestel Verlag.

Hoogte

20cm / 7.9"

Jaar / Periode

1900

Objectnr.: 10550 Categorie:

Een vraag stellen NL