Home » Glas » René Lalique » R. Lalique Brûle parfum à alcool “Sirènes”

R. Lalique Brûle parfum à alcool “Sirènes”

Over deze parfumfles
Een parfumfles van in de mal geperst opaliserend glas, licht blauw gekleurd. Het decor bestaat uit dansende sirènes, een soort zeemeerminnen, half vrouw met een lichaam dat eindigt in een vissenstaart. Lalique koos voor deze voorstelling vanwege de sierlijkheid van deze mythologische wezens, net zoals bij de vaas met de Ondines.

De brûle parfum was een fles met een brander erin die de parfum gemengd met alcohol in de fles verbrandde, zodat in de kamer waar men verbleef een aangename geur verspreid werd. Meestal is de dop beschadigd of ontbreekt die in zijn geheel. Deze brûle parfum is compleet, alleen de brander is niet meer aanwezig.

Over de techniek
Opaliseren houdt in dat het glas een blauwachtige kleur heeft die verkregen wordt door aan het blanke glas oxiden of speciale fosfaten toe te voegen. Naast fosfaten werd ook goud toegevoegd aan de glasmassa voor het blazen in de mal. Deze goudglans is goed zichtbaar op de foto van deze brûle parfum. Lalique en de glasfabrieken van Sabino en Etling waren gespecialiseerd in het maken van dit opaliserende glas in Frankrijk.

De vazen van René Lalique werden niet vrij geblazen, zoals bij de glasfabriek Daum of die van Gallé, maar in de mal geperst.

Over de fabriek
René Lalique (1860-1945) begon als veelbelovend ontwerper van juwelen in Parijs. In 1890 was hij al een van de meest belangrijke ontwerpers van art nouveau juwelen. Later begon hij met het ontwerpen van glasobjecten in de stijl van de art deco. Heldere en transparante vazen met sterke lijnen vormden een groot verschil met de art nouveau vazen van Daum en Gallé.

Bij de glasfabriek in Wingen-sur-Moder werkten na verloop van tijd meer dan 600 medewerkers. Na zijn dood in 1945 nam zijn zoon Marc Lalique de fabriek over en maakte zowel nieuwe ontwerpen als herhaalde oude ontwerpen door gebruik te maken van de bestaande mallen. Deze objecten zijn dan alleen gesigneerd met Lalique en niet met R. Lalique.
Verder bestaan er vele kopieën van vazen van R. Lalique die te herkennen zijn aan het geringere percentage lood in het glas.

Literatuur
Felix Marcilhac, R.Lalique, Catalogue Raisonné de l’Oeuvre de Verre, Paris, 2011.
Patricia Bayer, Mark Waller, René Lalique, 2002.

Hoogte

18cm / 7.1"

Jaar / Periode

1920

Handtekening / Merktekens

"R. Lalique France" aan de onderkant en genummerd

Literatuur

Marcilhac nr. 2651

Objectnr.: 10269 Categorie:

Een vraag stellen NL