Home » Glas » René Lalique » R. Lalique – Vaas „Plumes“

R. Lalique – Vaas “Plumes”

VERKOCHT !

Over deze vaas
Een opaline glas vaas die in de mal geperst en licht blauw van kleur is. Het decor bestaat uit over de vaas verspreide veren die niet in natuurlijke kleuren zijn weergegeven, zoals bij de art nouveau. Om die reden is dit een typische art deco vaas. Het lijnenspel van de veren op deze vaas is ook een kenmerk van de art deco. De vaas is op de bodem gesigneerd met R. Lalique

Over de techniek
Opaliseren houdt in dat het glas een blauwachtige kleur heeft die verkregen wordt door aan het blanke glas oxiden of speciale fosfaten toe te voegen. Naast fosfaten werd ook goud toegevoegd aan de glasmassa voor het blazen in de mal. Deze goudglans is goed zichtbaar als de vaas tegen het licht gehouden wordt. Lalique en de glasfabrieken van Sabino en Etling waren gespecialiseerd in het maken van dit opaliserende glas in Frankrijk.

De vazen van René Lalique werden niet vrij geblazen, zoals bij de glasfabriek Daum of die van Galle, maar in de mal geperst.

Over de fabriek
René Lalique (1860-1945) begon als veelbelovend ontwerper van juwelen in Parijs. In 1890 was hij al een van de meest belangrijke ontwerpers van art nouveau juwelen. Later begon hij met het ontwerpen van glasobjecten in de stijl van de art deco. Heldere en transparante vazen met sterke lijnen vormden een groot verschil met de art nouveau vazen van Daum en Gallé.

Bij de glasfabriek in Wingen-sur-Moder werkten na verloop van tijd meer dan 600 medewerkers. Na zijn dood in 1945 nam zijn zoon Marc Lalique de fabriek over en maakte zowel nieuwe ontwerpen als herhaalde oude ontwerpen door gebruik te maken van de bestaande mallen. Deze objecten zijn dan alleen gesigneerd met Lalique en niet met R. Lalique.
Verder bestaan er vele kopieën van vazen van R. Lalique die te herkennen zijn aan het geringere percentage lood in het glas.

Literatuur
Felix Marcilhac, R.Lalique, Catalogue Raisonné de l’Oeuvre de Verre, Paris, 2011.
Patricia Bayer, Mark Waller, René Lalique, 2002.

Hoogte

21cm / 8.3"

Jaar / Periode

1920

Literatuur

Marcilhac nr. 944

Number

Form no. 14126

Objectnr.: 10325 Categorie:

Een vraag stellen NL