Home » Glas » Schneider, Le Verre Français » Schneider – Grote coupe van helder glas met rode, oranje en blauwe glaspoeders

Schneider – Grote coupe van helder glas met rode, oranje en blauwe glaspoeders

Over deze Coupe:
Een grote coupe van de glasfabriek Schneider van blank glas met rode, oranje en blauwe glaspoeders, geblazen in een mal.
De voet is ook van blank glas met paarse glaspoeders en heeft gekleurde strepen, ook in de mal geblazen. Deze contrasterende kleuren geven de geest van de art deco goed weer. De coupe is gesigneerd in de voet: Schneider.

Over de glasfabriek Schneider en Le Verre Français:
De twee broers Charles en Ernst Schneider werkten allebei in de glasfabriek Daum-Nancy aan het begin van de 20e eeuw. Daar leerden ze de techniek van het glasblazen en het etsen van glas.
In 1913, vlak voor de Eerste Wereld Oorlog, vestigden zij hun eigen glasfabriek in Épinay-sur-Seine en ontwikkelden een nieuwe stijl met moderne lijnen en heldere kleuren, zoals te zien in in deze coupe. De vazen van de productieafdeling Schneider hadden al meer art deco kenmerken en onderscheidden zich van de vazen van de art Nouveau van de glasfabrieken van Daum en Gallé.

Le Verre Français:
De gebroeders Schneider ontwikkelden twee productie lijnen in de glasfabriek met twee verschillende stijlen: geëtst glas met van de natuur geabstraheerde decors hebben de signatuur “Le Verre Français”, en de glasobjecten die uitsluitend met gekleurde glaspoeders gefabriceerd waren, hebben de signatuur “Schneider”.

Zij creëerden hun eigen specifieke stijl die je kunt herkennen aan de contrasterende kleuren in de glasobjecten. Daardoor maken ze een meer moderne indruk en passen ze ook makkelijk in een moderne inrichting.
De vazen van de lijn “Le Vere Français” werden in grotere aantallen geproduceerd dan de objecten van de afdeling “Schneider” De coupes bijou zijn zeldzamer.

Literatuur:

  • Marie-Christine Joulin, Gerold Maier, Charles Schneider, Le Verre Français – Charder, Schneider, Augsburg 2004.
  • Schneider, Une verrerie au XXe Siècle, Musée des Beaux-Arts, Ville de Nancy.
  • Gérard Bertrand, Schneider, Maître Verrier, Dijon, 2008.
  • Tiny Esveld, Marie-Christine Joulin, Charles Schneider. French art deco glass, Rijkevorsel.
Handtekening / Merktekens

Gesigneerd op de voet: Schneider

Hoogte

26,5cm / 10.4"

Diameter

25,5cm / 10"

Jaar / Periode

1926-1928

Objectnr.: 9671 Categorie:

Een vraag stellen NL