Home » Glas » Schneider, Le Verre Français » Schneider Le Verre Français – Art Deco vaas met een decor van lelies

Schneider Le Verre Français – Art Deco vaas met een decor van lelies

Over deze vaas
Een art deco vaas met een geëtst decor van geabstraheerde lelies van de glasfabriek Schneider. De vaas is in de mal geblazen en bestaat uit verscheidene glaslagen. Het decor is in een rood-oranje kleur geëtst en het fond is van blank glas met gele en witte glaspoeders, die goed te zien zijn in het decor. De contrasterende kleuren geel en rood maken een moderne indruk en zijn duidelijk anders dan de donkere kleuren van de art nouveau. De vaas is in de donkerrode voet gesigneerd met “Le Verre Français”.

Over de glasfabriek Schneider en Le Verre Français:
De twee broers Charles en Ernst Schneider werkten allebei in de glasfabriek Daum Nancy aan het begin van de 20e eeuw. Daar leerden ze de techniek van het glasblazen en het etsen van glas.
In 1913, vlak voor de Eerste Wereld Oorlog, vestigden zij hun eigen glasfabriek in Épinay-sur-Seine en ontwikkelden een nieuwe stijl met moderne lijnen en heldere kleuren, zoals te zien in in deze coupe bijou. De vazen van de productieafdeling Schneider hadden al meer art deco kenmerken en onderscheidden zich van de vazen van de Art Nouveau van de glasfabrieken van Daum en Gallé.

Le Verre Français
De gebroeders Schneider ontwikkelden twee productielijnen in de glasfabriek met twee verschillende stijlen: geëtst glas met van de natuur geabstraheerde decors hebben de signatuur “Le Verre Français”, en de glasobjecten die uitsluitend met gekleurde glaspoeders gefabriceerd waren, hebben de signatuur “Schneider”.

Zij creëerden hun eigen specifieke stijl die je kunt herkennen aan de contrasterende kleuren in de glasobjecten. Daardoor maken ze een meer moderne indruk en passen ze ook makkelijk in een moderne inrichting.
De vazen van de lijn “Le Vere Français” werden in grotere aantallen geproduceerd dan de objecten van de afdeling “Schneider”. De coupes bijou zijn zeldzamer.

Literatuur

  • Marie-Christine Joulin, Gerold Maier, Charles Schneider, Le Verre Français – Charder, Schneider, Augsburg 2004.
  • Schneider, Une verrerie au XXe siècle, Musée des Beaux-Arts, Ville de Nancy.
  • Gérard Bertrand, Schneider, Maître Verrier, Dijon, 2008.
  • Tiny Esveld, Marie-Christine Joulin, Charles Schneider. French art deco glass, Rijkevorsel.
Handtekening / Merktekens

Gesigneerd op de voet: Le Verre Français

Hoogte

37cm / 14.6"

Jaar / Periode

1922-1926

Objectnr.: 9567 Categorie:

Een vraag stellen NL